Varför ska man bokföra?

Varför ska man bokföra en fråga som många ställer sig. Väldigt många tycker att bokföring är tråkigt och lägger inte mer tid än nödvändigt på bokföringen.

Det finns lagar (bla bokföringslagen och årsredovisningslagen) som styr bokföringsskyldigheten så man kommer inte ifrån bokföringen. Dock så tänkter inte många på att man med hjälp av bokföringen kan följa upp verksamheten och styra den mot de mål du ställt upp. Därutöver så finns det även flertal externa aktörer som också är intresserade av din bokföring. Här är några exempel:

  • Leverantörer: Du behöver kanske förlänga din kredittid – då kan det vara bra att visa upp en aktuell resultaträkning eller balansräkning för en period för att visa hur företaget mår.
  • Banken: Du kanske behöva låna pengar eller behöver en checkräkningskredit för att finaniera tillväxt eller eller en kortare likviditetsbrist  – då vill banken oftast se att ditt företag mår genom bokföringen. 
  • Skatteverket: Du måste ha ordning på din bokföring för att det ska vara enkelt när du redovisar moms, arbetsgivaravgifter och avdragen preliminär skatt i skattedeklarationen eller när du lämnar kontrolluppgifter för anställda och deklarerar dina inkomstuppgifter i inkomstdeklarationen.

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.